AZ

Avokado, yumurta və humus…

Nəzarət oluna bilməyən aclıq hissi haradan gəlir? Yemək istəməmək üçün nə yemək lazımdır? Bu suallara "Rossiya" telekanalında yayımlanan "Ən vacibi haqqında" sağlamlıq şousunun studiyasında proqramın daimi eksperti, rusiyalı dietoloq Marina Makişa cavab verib.

Həkimin sözlərinə görə, iştahın artmasının səbəbi həm stress, həm də müxtəlif xəstəliklər ola bilər. Adətən bunlar tiroid xəstəlikləri, anemiya, insulin müqaviməti, diabetdir. Həmçinin, ani aclıq balanssız, irrasional qidalanma nəticəsində yarana bilər. Ancaq nə yediyinizə diqqət etməklə cilovlanmamış iştahla mübarizə apara bilərsiniz.

Marina Makişa aclıq hissini azaltmağa kömək edəcək və sağlamlığınıza zərər verməyəcək qidaları sadalayıb.

Yumurta

Zülal sizi ən uzun müddət tox saxlayan doldurucu kaloridir. Protein yavaş-yavaş həzm olunur. Zülalın parçalanması nəticəsində əmələ gələn amin turşuları qana daxil olur və dörd saata qədər qanda dövr edir. Yəni, beyin qidanın olduğunu anlayır. Böyük miqdarda protein ət, balıq, kəsmik, soya və pendirdə olur. Yumurta pəhriz baxımından bir nömrəli məhsuldur. Elmi araşdırmalara görə, hər gün yumurta yeyən insanlar iştahına daha yaxşı nəzarət edir və daha az yeyirlər. Protein dəniz balıqlarında, toxumlarda və qoz-fındıqda da bol olur.

Avokado (yağ turşuları)

Yağlardan əlavə, avokadoda qida lifi də var ki, bu da toxluğa kömək edir. Tədqiqatlar zamanı naharda bir avokado yeyən insanlar üç saatdan sonra özlərini naharı lazımi yağlar olmadan yeyənlərə nisbətən təxminən 40% daha az ac hiss etdiklərini qeyd ediblər.

Kartof (yüksək doyma indeksi)

Nişasta sayəsində kartof toxluq hissini yaxşı qorumağa kömək edir. Lakin kartofun aclıq hallarının qarşısını alması üçün onu qaynadılıb soyudulmuş halda yemək lazımdır. Çörək əvəzinə sendviçlərdə soyuq kartofdan istifadə edə bilərsiniz - onun kalorisi üç dəfə azdır.

Humus (yüngül karbohidratlar)

Tərkibində adətən noxud, küncüt yağı, zeytun yağı və ədviyyatlar olan paxlalı bitkilərin pastası olan humus demək olar ki, bütün gün sizi doyura biləcək məşhur Yaxın Şərq yeməyidir. Tərkibində bədənimizdə tədricən parçalanan yüngül karbohidratlar var, buna görə də qanda qlükozanın səviyyəsinin artması rəvan şəkildə baş verir. Bunun sayəsində kifayət qədər uzun bir doyma dövrü saxlanılır, çünki qlükozada kəskin sıçrayış olmur.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
707
34
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq

Ağdamda qayınata və onun keçmiş gəlini TUTULDU - FOTO
8272
Şahdağ, Qrız və Xınalıqda qar yağır – FAKTİKİ HAVA
5323
Moskvada azərbaycanlı oğul biznesmen atasını döyərək öldürdü, özünü binadan atdı
5159
Avropada mühacirətdə olan Mehdi Xəlilbəyli Bakıda həbs olunub
4876
Meyiti zirzəmidən tapılan Könülün ailəsində daha bir itki
4687
8 yaşlı qızı barədə Tiktokda bu sözləri dediyi anda polislər içəri girib apardı - FOTO
3814
Leysan olacaq, dolu düşəcək - XƏBƏRDARLIQ
3105
"Komedixana"dakı Xəyalənin həyat yoldaşı görün kimdir - FOTO
2853
Övladlarını itirən aparıcı Aynur: "Belimi qırdınız"
2799
Bu məcburi köçkünlərə verilən aylıq müavinət dayandırıldı - RƏSMİ
2774
Sabah 20 dərəcə isti olacaq
2707
Gəncədə insident – azarkeşlər futbolçuları döydülər (ÖZƏL, FOTO)
2301
Aleksandr Lukaşenkonun Azərbaycana dövlət səfəri başa çatıb
2271
Röyanın biabırçı videosu yayıldı
2254
Azərbaycan və Belarus prezidentləri Şuşada Bülbülün ev-muzeyində olublar
2115
Sosial şəbəkələrdə çılpaq videosunu yayan müəssisə direktoru saxlanıldı
2093
Hikmət Hacıyev Baydenin müşaviri ilə Ermənistan-Azərbaycan normallaşma prosesini müzakirə edib
1878
“Anadolu Ankası – 2024” beynəlxalq təlimi başa çatıb - VİDEO
1710
İmtahan nəticələri - 16 nəfər maksimum bal topladı
1688
Otaqda meyiti tapılan tibb bacısının ÜRƏKDAĞLAYAN FOTOLARI
1674