AZ

Kök və kök şirəsinin faydası

Kök göz sağlamlığının qoruyucusu kimi tanınır.

BAKU.WS xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, yerkökü yeməyin qaranlıqda görmə qabiliyyətini gücləndirdiyi və ümumiyyətlə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırdığı barədə şayiələrin mənşəyi İkinci Dünya Müharibəsinin ilk illərinə təsadüf edir.

Yerkökün göz sağlamlığına təsiri biokimyəvi baxımdan reallıqla yalnız qismən üst-üstə düşür. Kökə rəng verən beta-karoten piqmenti bədənimizdə A vitamininin bir forması olan retina adlı molekula çevrilir.

Bu molekul gözün torlu qişasındakı çubuq hüceyrələrində işıq sensoru kimi fəaliyyət göstərir. İşıqla qarşılıqlı əlaqədə olduqda, molekulun forması dəyişir və beyinə elektrik siqnalı göndərir, buna görə də işıq beyin tərəfindən qəbul edilir.

Bundan əlavə, gözümüzün ön hissəsində yerləşən və gözə gələn işığın ilk olaraq fokuslandığı yer olan buynuz qişanın sağlam funksiyasını davam etdirmək üçün kifayət qədər A vitamini istehsal etməsi lazımdır.

İnsan orqanizmi A vitamini istehsal etmək üçün müəyyən kimyəvi maddələrə ehtiyac duyur. Beta-karoten kimi vitamin prekursor komponentlərini ehtiva edən bitki və heyvan qidalarının istehlakı A vitamini istehsalının ilk addımıdır. Göz sağlamlığı üçün lazım olan bu vitamini ehtiva edən yerkökü kimi qidalar görmə duyğumuzun düzgün işləməsi üçün zəruri olsa da, ümumi görmə ilə bağlı qüsurları aradan qaldırmaq funksiyasına malik deyil.

Yerkökünda 85%-dən çox su, 10% lif və şəkər, qalanlarında isə az miqdarda yağ, zülal, vitamin və minerallar var. Yerkökü çox miqdarda karotin ehtiva edir, buna görə də güclü antioksidant xüsusiyyətə malikdir.

Yerkökünün faydaları bunlardır:

  • Yerkökü göz sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
  • Şəkərli diabet xəstələri üçün faydalı tərəvəzdir.
  • Lifli bir quruluşa malikdir və qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinin qarşısını alır.
  • Qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.
  • Bağırsaq sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
  • Dərini qoruyur və parlaqlıq verir.
  • Saç sağlamlığını qoruyur.
  • Xərçəngin yayılmasının qarşısını alır.
  • Arıqlamağa kömək edir.

Tərəvəz və meyvələrin şirəsi çəkilib istehlak edildikdə, onların mahiyyətində olan vitamin və minerallar daha tez mənimsənilir. 1 stəkan yerkökü suyu 3-4 kökdən alınır və kök suyu istehlakı kök istehlakından daha çox vitamin təmin edir.

Bir stəkan yerkökü suyunun tərkibində təxminən 650 mq kalium, 45 mq kalsium və 20 mq C vitamini var. Şirəsi çəkilmiş meyvə və tərəvəzlər qanda şəkərin qəfil artmasına səbəb olur.

Bundan əlavə, qan şəkərinin balanslı olması və bağırsaqların yaxşı işləməsi çox vacibdir. Ancaq kök suyu şəkərli diabet xəstələri tərəfindən davamlı olaraq istehlak edilməməlidir.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
103
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq